Puutarhaneuvos Esko Alm (s. 1941) on toiminut puutarha-alan yrittäjänä vuodesta 1965 lähtien. Puutarhatarinoita-hankkeen myötä hän lahjoitti Keski-Suomen museolle yrityksensä Keski-Suomen Puutarha-Apu nimissä tekemäänsä piha- ja vihersuunnitelma-aineistoaan.

Lahjoitetussa aineistossa on suunnitelmia yhteensä yli 500 kappaletta, 1960-luvun alusta aina vuoteen 2017 asti. Suunnitelmakohteiden kirjo on laaja: Alm on suunnitellut niin yksittäisiä kukkapenkkejä kuin kokonaisten puistoalueiden kunnostuksia. Lukuisten yksityisten pihojen vihersuunnitelmien lisäksi Alm on tehnyt paljon julkisten alueiden piha- ja kunnostussuunnitelmia.

Tämän myötä Alm on osallistunut myös Kehä Vihreän, eli nykyisten Jyväskylän kaupungin keskustan viheralueiden, suunnitteluun.

Luonnospiirustus oleskelupaikasta Sisä-Suomen autokeskukselle vuonna 1987.

Alm on käynyt kaksivuotisen Otavan puutarhakoulun, mutta varsinaiset suunnittelijantaitonsa hän on opiskellut itse. Alkuun hän pääsi perehtymällä tarkasti kasvillisuuteen, sekä havainnoimalla erilaisia pihoja. Jokaisen suunnitelmansa Alm on piirtänyt käsin. Pihasuunnitelmat sisältävät periaatepiirroksia, kasvillisuuslistoja, valokuvien pohjalta tehtyjä piirroksia ja kirjallisia kunnostusehdotuksia.

Puutarha-alan yksityisyrittäjänä Alm on toiminut esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä monelle alalla toimivalle tai sille pyrkivälle. Keski-Suomen Puutarha-Apu sai ensimmäisen viheralan sertifioidun laatujärjestelmän. Myös tietokone ja yrityksen tarpeisiin sopivat ohjelmat otettiin varhain käyttöön, mahdollisesti jopa ensimmäisenä viheralan toimijana Suomessa. Vuonna 2009 presidentti Tarja Halonen myönsi Esko Almille puutarhaneuvoksen nimen ja arvon hänen yhteiskunnallisista ja ammatillisista ansioistaan.

Piha-alueen kunnostusohje Hikinoro Oy:lle vuonna 2000.

Alm itse pitää vahvuutenaan suurta kiinnostustaan Jyväskylän puistohistoriaan. Hän on Keski-Suomen museon museoraadissa puutarhamuruna, jonka myötä hän ehdotti museolle puutarhatiedon tutkimista ja tallentamista. Almin ehdotuksen myötä Puutarhatarinoita-hanke saikin alkunsa.

Keski-Suomen Puutarha-Avussa on ehtinyt tapahtua sukupolvenvaihdos vuonna 1996, kun Almin nuoremmasta tyttärestä tuli yrityksen pääomistaja ja toimitusjohtaja. Vaikka johtajuus siirtyi isältä tyttärelle, jatkoi Alm itse edelleen suunnitelmien tekemistä. Vuoden 2018 alussa yrityksessä tapahtui omistajanvaihdos: jyväskyläläinen kiinteistönhuoltoalan yritys TL-Maint Oy osti yrityksen koko osakekannan. Almin tytär jatkaa TL-Maintilla viherpalvelujen päällikkönä. Nykyisin Alm on osittain eläkkeellä, mutta toimii edelleen yrityksen palveluksessa asiantuntijana.

Henna Harju

 

Puutarhatarinoita-sivusto kerää tietoa kaupunkialueiden yksityisistä pihoista ja puutarhoista.

Pin It on Pinterest

Share This